2013. november 26., kedd

Szemelvények- 2013 október- november




"Az utazók fejében jellemzően a Ryanair van elkönyvelve a legolcsóbb légitársaságnak a fapadosok között. A WhichAirline.com nemrégiben közzétett felmérése alapján azonban, ha az alap jegyár mellett figyelembe vesszük a társaságok által felszámolt kiegészítő díjakat is, ez a kép jelentősen változik.

A több mint 300 ezer repülőjegy árának összehasonlításával elkészített toplista összeállítása során egy 20 kilós csomag feladását és a költségek kiegyenlítése során felmerülő tranzakciós díjat vették figyelembe az egyes légitársaságok esetében.

Mindezek alapján a sokak által legolcsóbbnak tartott Ryanair csak a 4. helyen landolt 83,45 eurós átlagos jegyárával. A legolcsóbb fapados díját a török érdekeltségű Pegasus Airlines nyerte el 63.19 euróval, őt követi a második helyen a Wizz Air 75,74, a harmadik helyen pedig a Blue Air 82,45 euróval. A 20 vizsgált cégből az első hét átlagára 100 euró alatt volt, de a sor végét záró Fly Thomas Cook légitársaság átlagos 206,76 eurós jegyárával háromszor olyan drága, mint a Pegasus Airlines."

"Több légitársaság is közölte, hogy sűrítik járataikat a magyar fővárosból - jelentette be a Budapest Airport.

Nem sokkal azután, hogy elindult a Wizz Air Moszkva-Vnukovóra közlekedő járata, a diszkont légitársaság közölte: 2014 március 31.-től heti öt helyett naponta közlekednek a magyar és az orosz főváros között. 2014. június 14. és szeptember 14. között pedig naponta kétszer teszik meg a Budapest-Moszkva útvonalat.

A Wizz Air októbe végén indította első, igazán hosszú távú járatát Dubajba.

A téli utazási szezonban indít újabb járatot Bázel és Budapest között az easyJet. Az eddigi hétfő-szerda-péntek-vasárnapi járatok mellé 2014. január 31.-től még egy csütörtöki gépet is indítanak, amelyet Airbus A 319-essel teljesítenek. Az easyJet ezzel immár két svájci városba kínál járatokat, hiszen Genfbe naponta, Bázelbe pedig ezentúl heti öt alkalommal közlekednek."

"Jövő nyáron ismét repülhetünk a spanyol Vueling légitársaság repülőgépein Barcelona és Budapest között, közvetlen járattal – jelentette be a légitársaság.

2014 júniusától heti három járatot indít Barcelona és Budapest között a Vueling. A spanyol légitársaság szerdán, pénteken és szombaton érkezik a katalán fővárosból, 180 személyes Airbus A320 típusú repülőgépekkel. A Vueling egyelőre a nyári szezon idejére, júniustól szeptemberig jelentette be a járat üzemelését, azonban várhatóan ezt meghosszabbítják, ha a járat sikeres lesz. A jegyek már foglalhatók a Vueling foglalási rendszerében."

2014 nyarától a Wizzair növeli a következő, Temesvárról induló járatok számát: London Luton, Dortmund, Milano, Valencia, Párizs
2014 júliusától a Wizzair járatai Olténiából is indulnak majd.


"A Norwegian Air Shuttle heti három járatot indít Budapest és London Gatwick között - közölte a Budapest Airport. Ezzel ötre emelkedik a norvég diszkont légitársasággal Budapestről közvetlenül elérhető városok száma.

Az új járat a jövő nyári menetrendtől, vagyis 2014. március 30-tól indul, a jegyek már most kaphatók a Norwegian foglalási rendszerében.

A Norwegian legutoljára tavaly decemberben jelentett be új járatot Budapestről, így idén a nyári menetrendben már Helsinki is elérhetővé vált Stockholm, Oslo és Koppenhága mellett."

2014 áprilisában indulnak a  Ryanair Bukarest- Dublin járatai. Jelenleg a Ryanair gépei Marosvásárhely és Bruxelles Charleroi között repülnek, nyáron pedig Marosvásárhelyről Pisa, illetve Konstancáról Pisa és Milano Bergamo felé is indítnak járatokat.

2014 áprilisában  a  Ryanair Bukarest Otopeni- London Stansted járatokat indít, mégpedig naponta.

A JAT Airways utódja, az Air Serbia, Belgrád- Bukaresti jegyeit árulja kedvezményesen. A járatk december 10- től naponta indulnak.

November 14-től a Berlin- Bukarest- Berlin útvonalon a low- cost Germanwings gépei repülnek.

"Újra meghirdette karácsonyi promócióját az Airberlin, mellyel azokat az utasokat kívánja megcélozni, akik a légitársaság német belföldi útvonalait szeretnék igénybe venni, hogy az ünnepeket családjuk, szeretteik mellett tölthessék.

Az akció és a csökkentett árú retúrjegyek a december 14. és január 12. közötti járatokra érvényesek. Az ez időszak alatt közlekedő 16 belföldi útvonalon a légiutaskísérők forralt borral kedveskednek az utasoknak, valamint kiszálláskor különleges csokoládét is átvehetnek járaton utazók."


"A Közép-Európában vezető fapados légitársaság bemutatta a 2014 nyarára vonatkozó menetrendet, amely nem tartalmazott nagy meglepetéseket. A jövő évben tizennégy új útvonalat indít, valamint új bázist nyit az ukrajnai Lvov (Lemberg) repülőterén, így most már összesen tizennyolc bázisról kínál járatokat.

Jelentősen sűrítik London kapcsolatát a kelet-európai fővárosokkal, így napi háromszor indul járat Vilniusba, Bukarestbe és Varsóba, napi négy járat fog Budapestről repülni. Debrecen és London között napi járatra bővítik a kapcsolatot.

Egyre jelentősebb és egyre sikeresebb a Wizz Air izraeli jelenléte. Jelenleg Tel Avivból Budapestre, Kolozsvárra, Bukarestbe, Katowicébe és Vilniusba repülnek a téli időszakban.

A sok apró lépés abba az irányba mutat, hogy a Wizz Air le fog számolni azzal, hogy kizárólag csak ultra low-cost modellben, point to point rendszerben versenyezzen, és egy közép-európai gyűjtő-elosztó modellre alakítja át stratégiáját. Ebbe a modellbe beleférnek az éjszaka közlekedő távolsági járatok, az állandóan nagyobb géptípussal repülhető frekventált útvonalak."

"East Midlands: egy reptér három érdekes várost szolgál.

Péntek késő délután landolt Budapesten a Jet2.com diszkont-légitársaság vadonatúj járata, ami Közép-Angliát köti össze a magyar fővárossal. A Jet2.com gépei heti két alkalommal, hétfőn és pénteken teszik meg az utat Budapest és a közép-angliai régió legnagyobb repülőtere között, ahonnan egyszerre három nagyváros is elérhető: Nottingham, Derby és Leichester."

"Dobroljot néven diszkont légitársaságot hozott létre az Aeroflot orosz légitársaság.

A Dobroljot első járatait 2014 közepétől Moszkva Domogyedovo és Szentpétervár, valamint nyolc másik oroszországi célállomás között indítja el összesen nyolc Boeing 737-800 típusú gépből álló flottájával. A társaság azonban csak akkor kezdi meg működését, ha Oroszország megváltoztatja azokat a jelenleg érvényben lévő törvényeket, amelyek megtiltják a csak interneten árult és vissza nem téríthető jegyek értékesítését a légitársaságoknak ."
 

"A társaság lemondta volna három veszteséges belföldi járatát, ehelyett most inkább sűrítenek Marosvásárhelyre is.

A Tarom október 25-étől meghatározatlan ideig akarta beszüntetni szucsávai, nagyszebeni és marosvásárhelyi járatát. Majd az utolsó pillanatban mégis kiegyeztek a Maros megyei önkormányzat és a vidrátszegi reptér vezetőivel, és újraindítják a másik két célállomásra tartó járatokat is. November 17-től tehát a Tarom-gép minden héten hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken és vasárnap Bukarestből 21 órakor indul és 22 órakor érkezik a Transilvania repülőtérre, vissza pedig hétfőn, kedden, szerdán, pénteken és szombaton 5.50-kor száll fel és 6.50-kor landol."

Népszerű bejegyzések