2012. október 19., péntek

Új Wizz Air járatok Erdélyből



Marosvásárhelyről  Bolognaba és Frankfurtba

„Csütörtök délután a marosvásárhelyi Városháza kis tanácstermében sajtótájékoztatón jelentette be a Wizz Air fapados légitársaság kereskedelmi igazgatója, Ábrán György, hogy újabb járatokat indítanak Marosvásárhelyről, s mint megtudtuk, Kolozsvárról is.”
„Megyeszékhelyünket 11 nemzetközi útvonalon kötik össze Európával, ezt a kínálatot egészítik ki jövő év májusától két újjal, Bologna – Forli és Frankfurt – Hahn légikikötők irányába. Az idénre meghirdetett Marosvásárhely – München – Memmingen útvonalon és vissza 2013. április elsejétől közlekedik majd a Wizz Air gépe. Mind a bolognai, mind pedig a frankfurti út ára 93 lej (egy út) és a jegyeket már tegnaptól le lehet foglalni interneten. Mindkét járat hetente kétszer közlekedik majd. Elsősorban az üzletembereket, vendégmunkásokat és turistákat célozzák. Mindkét járat beindításáról két hónapig tartó alapos piackutatás után döntött a légitársaság vezetősége.

Kolozsvárról  Brüsszelbe,  Bariba és  Eindhovenbe

„A Wizz Air légitársaság bejelentette, hogy jövő májustól három új járatot indít Kolozsvárról: Brüsszelbe, az olaszországi Bariba és a holland Eindhovenbe. Az utazó közönség csütörtöktől válthat jegyeket az említett útvonalakra, a legolcsóbb jegyek 93 lejbe kerülnek.
Abrán György, a Wizz Air kereskedelmi igazgatója szerint kezdetben heti két járatot indítanak, és az utazók igényének megfelelően alakítanak majd a menetrenden. A fapados utasszállító azt is bejelentette, hogy növelik a párizsi, a dortmundi és a bergamói járataik gyakoriságát.”

Marosvásárhelyről  Münchenbe

A Marosvásárhely- München (Memmingen) járat 2013 áprilisától indul, ezt már régebb bejelentették, írtam is róla (Marosvásárhely- Memmingen)

A jegyek ára

Szúrópróbával, 2013 június 10-17 közötti periódusra, foglalási és poggyászdíj nélküli árak (odaút + visszaút):

Marosvásárhely- Bologna (Forli)-  Marosvásárhely 92+ 92 RON,  Wizz Xclusive Club –bal 47+ 47 RON
Marosvásárhely- Frankfurt  Hahn-  Marosvásárhely 72+ 72 RON,  Wizz Xclusive Club –bal 38+ 38 RON
Marosvásárhely- München Memmingen-  Marosvásárhely 92+ 142 RON,  Wizz Xclusive Club –bal 47+ 97 RON

Kolozsvár- Bari- Kolozsvár 142+ 142 RON, Wizz Xclusive Club –bal   97+ 97 RON
Kolozsvár- Brüsszel Charleroi- Kolozsvár 182+ 92 RON, Wizz Xclusive Club –bal  137+ 47 RON
Kolozsvár-Eindhoven - Kolozsvár 72+ 182 RON, Wizz Xclusive Club –bal   38+ 137 RON


A foglalási  díj banki átutalással utanként még 17 RON-ba kerül.
 
Kis kézipoggyásszal és internetes utasfelvétellel ennél többet nem kell fizetned. Lásd

Egyébként ha már poggyász, akkor a  nagy kézipoggyász helyett érdemes meggondolni a feladott poggyászt. Lásd   Feladott poggyász  bejegyzésemet, illetve a poggyászdíjakat magyarul és románul:

Wizz Xclusive Club

Hivatalos leírás itt:
Részletes leírás itt:


2012. október 12., péntek

Marosvásárhely- Budapest elméletben és gyakorlatban


A hivatalos verzió:

Odaút W6 2486  kedd
Indulási hely:Marosvásárhely (TGM) 13:45
Érkezési hely:Budapest - Terminál 2B (BUD) 13:45

Visszaút W6 2485  csütörtök
Indulási hely:Budapest - Terminál 2B (BUD) 11:15
Érkezési hely:Marosvásárhely (TGM) 13:15

Transzfer Marosvásárhelyen a Balint Trans kisbuszával (őket ajánlja a Wizzair is), Budapesten a 200E busszal.



Hogy zajlik mindez a gyakorlatban:

Odaút

Balint Trans honlapja szerint a kisbusz 11.30-kor indul Marosvásárhely főteréről, a Tarom iroda elől. Rendes emberek vagyunk, odamegyünk öt perccel korábban. Az okos emberek, akik felhívták a honlapon szereplő telefonszámot, húsz perccel később érkeznek, nekik 11.45-t mondtak. Kisbusz érkezik 12.05-kor. Sofőr kedves, udvarias, 12.30-kor a repülőtéren vagyunk.





Kézipoggyász ellenőrzésekor kiteszik a keretet (ld. Kézipoggyász , illetve Kézipoggyászdíj a Wizz Air járatain bejegyzéseimet),  a méretesebb táskákat a feladott poggyászhoz küldik. Biztonsági ellenőrzésnél az utasok 40-50%-val vétetik le   a cipőjét, írtam már, hogy ne közlekedj lyukas zokniban.
Budapestről a Wizzair járat fél óra késéssel, 13.45-kor érkezik, addig az utazóközönség már sorban áll a kapunál. Sokan vagyunk, mindenki szeretne jó helyen ülni.
13.55-kor elkezdjük a beszállást, a gép 14.15-kor levegőben van. Laikus vagyok, de szerintem a 45 perc repülési idő egyharmada felszállás, egyharmada ereszkedés.
A repülésből én arra emlékszem, hogy ilyen tiszta időben még nem repültem,  alattunk szinte sehol sem volt felhő. Útitársnőm azt emlegeti, hogy mögötte végig bőgött egy gyerek.
Budapesten 14.10-kor már az útlevél- ellenőrzés felé haladunk. IDŐUTAZÁS :)



A 200E busz a  terminál előtt áll meg, jegyeket a sofőrtől is lehet venni, 15 órára be lehet érni a metró Kőbánya- Kispesti megállójába.

 Budapest

Marosvásárhely- Budapest  bejegyzésemben megtalálod a hivatalos tudnivalókat.
Utazástervező használata bejegyzésemben tanulhatsz a BKV, illetve a MÁV utazástervezőjéről.







Ami ez alkalommal nagyon jó volt: 



  • Hajókáztunk a Dunán.  A BKV hajójáratával.  BKV- bérleteseknek ingyenes,  másoknak 400 Ft, vagyis egy vonaljegy ára.











BKV hajó menetrendje  itt:  http://www.bkv.hu/hu/hajo_menetrend, munkanaponként jár csak, írja a honlapon is.


  • Végre megnéztük a Láthatatlan Kiállítást http://www.lathatatlan.hu/  “A Láthatatlan Kiállítás Budapest egy különleges interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol teljes sötétségben próbálhatsz meg eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán.”

Visszaút

A 200E busz menetrendje   alapján 9.46-kor indultunk a Kőbánya- Kispesti megállóból, és 23 percet utaztunk. Legalábbis az utazástervező  ezt állította.
A 2B terminálon 10.40-kor írták ki az indulási kaput (13B). Vigyázz, a Wizzair járatai általában a B kapuktól, tehát bal oldalról indulnak, és messze vannak a terminál központi részétől. Kapunál sorakozó. Várakozás a kapunál, várakozás a repülőtéri buszban. Rohanás a repülőgép bejáratához. A buszban a bejárat mellé helyezkedtem , utána a repülőgép hátsó bejáratához igyekeztem, így megint sikerült ablak mellé ülni. Sokan vagyunk, alig van üres hely. Nap ragyogóan süt, minden zökkenőmentes, repülni jóóóóó.
Marosvásárhelyi repülőtér előtt, mint mindig, vár a kisbusz. 14.10-kor a központban vagyunk.










Költségek

Repülőjegy idejében megvásárolva 100 RON alatt volt oda- vissza. Indulás előtti napokban vásárolva ugyanez 300-400 RON lett volna.
Transzfer Marosvásárhelyen 7 RON.
Transzfer Budapesten 400 Ft
24 órás BKV bérlet 1550 Ft (a szerdai belvárosi közlekedés, hajókázás, és a csütörtök reggeli repülőtéri buszozás ára)
Láthatatlan Kiállítás felnőttnek 1450 Ft, diák/ nyugdíjas 1200 Ft
Enni otthon is szoktunk, azt nem számoljuk :) 






Ui- Most nézem a WizzAir árait- 150-200 RON alatt  most nincs Marosvásárhely- Budapest- Marosvásárhely repülőjegy, a téli periódusra a  csütörtöki járatot is kivették.


2012. október 4., csütörtök

Kézipoggyászdíj a Wizz Air járatain



A repülőtéri buszra várva:
NAGY kézipoggyászok Marosvásárhely főterén
Tegnap  jelentették be-  ingyenes csak a kis kézipoggyász marad, vagyis a legfeljebb 42x32x25 cm-s csomag. A nagy kézipoggyászért, tehát az 55x40x20 cm-s kézicsomagért ezután 10 eurós illetéket kell majd fizetnünk.   Mindkettőre vonatkoznak  a Kézipoggyász  bejegyzésemben felsorolt feltételek.
Természetesen ezután is egyetlen kézipoggyászt lehet majd felvinni a gép fedélzetére, az 55x40x20 cm-nél nagyobb csomagokat pedig  ezután is feladott poggyászként kezelik majd.




 
Örökzöld kézipoggyász bejegyzésemben írtam a új kézipoggyász szabályzat  teszteléséről.

Következzenek a szemelvények. Kommentár nélkül.



„A próbaüzemet követően valóban bevezeti a Wizz Air a kézipoggyászért felszámolandó díjat. Cserébe több hely lesz a fedélzeten, kevesebbe kerülnek majd a jegyek - ígérik.”

„Október 24. után a nagyobb kézipoggyászokért fizetni kell a légitársaságnál, a jegyárak viszont csökkennek.
A kisebb kézipoggyászokért továbbra sem kell fizetni, de a 42x32x25 centinél nagyobb poggyászok után 2750 forintot kér a lila-fehér légitársaság.  Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy azok a csomagok, amik nem férnek a szék alá, azokért fizetni kell.
Azok, akik október 4-től foglalják le október 24. utáni utazásukat, azoknak már meg kell fizetni az új díjat. Jó hír viszont, hogy a repülőjegyek árát 1400 forinttal csökkentik, így igazi bevételnövekedésre nem számít a cég. Így a cég jobb helyzetbe kerül a nagy konkurensnek számító Ryanairrel szemben. Értékesítési szempontokból mindenképpen, mert az ír cég olcsó jegyárai mellé számos különdíjat számolhat fel. Ebben az alulígérgetésben került most egyértelműbb helyzetbe a magyar gyökerű fapados.”


„A Wizz Air járatain ezentúl 10 eurót kell fizetni a fedélzetre felvitt, nagyobb méretű kézipoggyász után is - jelentette be a társaság szerdai sajtótájékoztatóján. A cég azzal indokolja a lépést, hogy a London-Katowice járaton, ahol korábban kísérleti jelleggel bevezették az újítást, az utasok örömmel fogadták azt.
Ez azt jelenti, hogy ingyen csak a legfeljebb 42x32x25 centiméter nagyságú csomagokat lehet majd felvinni a Wizz Air gépeire, bár a súlyhatár továbbra is 10 kg marad. Az ennél nagyobb, de legfeljebb 56x45x25 centiméteres kézipoggyászért fizető utasok ugyanakkor hamarabb szállhatnak be a gépbe, és nem fordulhat elő, hogy a kis táskákkal telepakolják a felső csomagtároló rekeszeket.
A döntés azokat érinti, akik október 4-től foglalják le jegyüket, és október 24-én vagy azután repülnek. A 10 eurós díj csak online foglalás esetén érvényes, ha az utasok a repülőtéren jelentik be, hogy kézi csomagjuk van, 20 eurót kell fizessenek.
A Wizz Air évente körülbelül 2,8 millió utast szállít Romániából és Romániába. Mivel a felmérések szerint az utasok 25%-a fogja igénybe venni a kézipoggyász-szállítási opciót, a Mediafax számításai szerint a vállalat körülbelül 7 millió eurót kaszál majd a tarifából. „


„A WizzAir új kézipoggyász-szabályzata szerint a fedélzetre felvihető, de nagyobb méretű táskák után fizetni kell. A légitársaság ettől megtakarításokat remél, ami olcsóbbá teheti a repülőjegyeket.
Azoknak az utasoknak, akik a téli menetrend kezdetétől, azaz október 4-étől foglalják le helyüket október 24-i vagy az utáni járatra, nagy méretű kézipoggyászaikért 2750 forintot kell kicsengetniük. Cserébe a WizzAir eltörölte a fedélzetre felvihető táskák tíz kilogrammos súlyhatárát.
A légitársaság az Európában szokásos 56 x 45 x 25 centiméterben illetve 60 literben határozta meg a nagyméretű kézipoggyászt. Kis táskát – laptoptáskát, kis hátizsákot, retikült – továbbra is ingyen lehet felvinni a fedélzetre.
Az intézkedéstől a WizzAir azt várja, hogy racionálisabban csomagolnak az utasok, azaz kevesebb nagy gurulós bőröndöt visznek a fedélzetre, így kevesebb üzemanyagot fogyaszt a gép, mert könnyebb lesz, gépenként átlagosan száz kilóval, ami éves átlagban félmillió kilogramm üzemanyag megtakarítását és így 450 ezer euró költségcsökkentést hozhat.
Azzal, hogy kevesebb nagy poggyászt hurcolnak le a gépről az utasok, átlagosan 34 másodperccel csökkenhet a fordulási idő, ami ugyancsak megtakarításként jelentkezik. A társaság az így megfogott összegeket visszaforgatja és minden október 24-i vagy annál későbbi járatra újonnan foglalt jegy árát 1400 forinttal csökkenti. Az új szabályzat nem vonatkozik azokra a járatokra, amelyeket a WizzAir Ukrajna működtet.
Az új szabályozás bevezetését egy hónapos teszt előzte meg a társaság London-Katowice járatán. Az ottani tapasztalatok azt mutatták, hogy az utasok körülbelül 20 százalékkal kevesebb nagy kézipoggyászt vittek fel a gépre.
Az utasok a biztonsági ellenőrzés után a reptéren vásárolt termékeket továbbra is ingyen vihetik fel a járatra. A szabályzat ugyancsak nem vonatkozik az október 4-e előtti foglalásokra, illetve az október 24-e előtt induló járatokra, kivéve a próbaüzemben részt vevő London-Katowice desztinációt, ahol a szabályzat már életbe lépett - hangzott el a WizzAir szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.”


„A Wizz Air utasai tízeurós illetéket lesznek köteles fizetni, ha egy 42x32x25 centiméternél nagyobb kézicsomaggal szállnának fel a repülôre, jelentette be a szerdai sajtótájékoztatón a low cost légitársaság. Az intézkedés mától lép érvénybe azon utasok számára, akik október 24-étôl foglalnak le utazási jegyet. Jelenleg ingyen szállíthatók az utastérben a kézipoggyászok. A repülôtéren, a biztonsági ellenôrzés után vásárolt javakat továbbra is fel lehet vinni az utastérbe.”
Kézipoggyász az ülés alatt!!!!!



Népszerű bejegyzések