2012. augusztus 31., péntek

Ami a nyári hírösszefoglalókból kimaradt


Lufthansa- Sztrájk


„Péntek hajnaltól sztrájkol nyolc órán át a Lufthansa német légitársaság kabinszemélyzete, ami miatt komoly fennakadások várhatók a légi közlekedésben.”

„Zátonyra futottak a béremelési tárgyalások a Lufthansa vezetése és a dolgozók képviselői között. A szakszervezeti tagok már korábban megszavazták a munkabeszüntetést arra az esetre, ha nem sikerül megállapodni a vezetéssel. ”




Repülőterek

 
„Kilométereket kell gyalogolnunk a nemzetközi repülőtereken, mire feljutunk a fedélzetre. A biztonsági ellenőrzés lassú, a beszállásig hosszú a folyosó.
Ha a Gatwickről indul a repülője, két kilométert vonszolja bőröndjét, családját és családja összes bőröndjét, mire a fedélzeten találja magát. A London peremén épült légikikötő ezzel rekordtartó az összes brit repülőtér között, állítja a Direct Line Utazásbiztosító, amely a felmérést végezte.
A Telegraph összehasonlítja a többi brit repülőtérrel és néhány nagyobb, nemzetközi állomással is a Gatwicket. A Heathrow Terminal 5 a második helyezést érte el 1,25 kilométerrel, míg a legrövidebb utat a Lutonon kell megtenni: fél kilométert.
A nemzetközi csúcstartó a pekingi nemzetközi repülőtér 3-as terminálja, ahol majdnem 5 kilométeres túra választja el az utasokat a járattól.
Az egyre kiterjedtebb repülőterek egy időben szeretnének minél nagyobb forgalmat bonyolítani és kényelmesebbé tenni az utazást, ami mindenképpen döntő tényező az utasok jegyvásárlásában. A két ellentmondó törekvésben egyelőre éppen a vendégek a vesztesek, akiket minden alkalommal arra figyelmeztetnek, hogy időben induljanak el a nekik kijelölt beszálló kapu felé, hiszen 20-40 percig is tarthat a gyaloglás a vámszabad boltoktól a repülőgépig.”




„Kétmillió eurós európai uniós pályázatot nyert a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér, amelyet a tervek szerint az utas- illetve teherforgalmi terminálok és a vasúthálózat közötti infrastrukturális összeköttetések kiépítésére fognak felhasználni.”

Ugyenerről románul ír a Ziarul Financiar




Budapest Airport- hírek:

„Heti kettőről háromra emeli budapesti járatainak számát a svájci SkyWork Airlines. Az elsősorban üzleti utazókra és a turistákra alapozó légitársaság közel egy éve indította el a közvetlen Bern-Budapest járatot, amely a jelek szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket.”
„A téli menetrendi időszak másik újdonsága az orosz Ural Airlines, amelynek Airbus A 320 típusú gépei egyelőre hetente egy alkalommal közlekednek majd Jekatyerinburg és Budapest között”

Augusztus 1-jétől sűrűbben közlekedteti a BKK a 200E jelzésű autóbuszokat Kőbánya Kispest metróállomás és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálja között.
A járatok csúcsidőben 8, csúcsidőn kívül egész nap és hétvégéken 10 percenként követik majd egymást, így – a metróról átszállva – bármikor gyorsan és egyszerűen érhetők el az induló repülőjáratok.
A részletes menetrend itt érhető el: http://www.bkv.hu/busz/200e.html

“A BKK és a MÁV-START ezért közös repülőtéri buszjegyet hozott létre, amely bármely menetjegykiadó géppel rendelkező pénztárban megvásárolható.
A most megnyitott konténer pénztárba telepített VMAEF géppel lehetőség nyílt a belföldi menetjegy, valamint bérlet, Budapest bérletet váltásra, továbbá az InterCity vonatok a hely- és pótjegyeinek megvásárlásra.”


Az utasok jogai


Az utasok jogairól A fapados árnyékos oldalán bejegyzésemben írtam. Újabb hírek:











Egy luxemburgi EP-képviselő javaslatára még az év végén javaslatot nyújthat be az Európai Bizottság, amelyben bővítené az utasok jogait, ezen belül is különösen jelentős változások várhatóak a repülővel utazók jelenlegi jogosítványainak szélesítésében. A tapasztalatok szerint elsősorban a törölt, késett járatokkal, a visszautasított beszállással, és az elveszett poggyászokkal kapcsolatos, utazás közbeni tájékoztatás, információadás módját, hatékonyságát szükséges a leginkább megreformálni.”

 Kártérítés törölt járat- késés esetén
A Ziarul Financiar  román nyelvű részletes tájékoztatót közöl az utasok jogairól, kártérítésről.

Kártérítést pedig kérhetnek, például :
A Ziarul Financiar írt a Tenerifeben tekedt román turistacsoportról, akik a Tarom Tenerife- Bukarest charterjáratának meghibásodássa miatt több mint egy napot vártak a tenerifei repülőtéren. Ez volt az 1200 eurós nyaralás “befejezése”.

"Nem elég, hogy az Air France egyik járatának üzemanyaghiány miatt le kellett szállni Szíriában, még elegendő készpénzük sem volt a tankoláshoz. Azért sikerült valahogy megoldania a helyzetet a légitársaságnak.
A francia légitársaság Bejrútba tartó járata kalandos utat járt be szerda este. A libanoni fővárosban ugyanis zavargások miatt nem engedték leszállni a gépet, inkább átirányították Ammanba, ám útközben üzemanyaghiány miatt kénytelen volt landolni a damaszkuszi reptéren.
Tovább bonyolította a helyzetet, hogy kiderült: a szíriai reptéren csak készpénzzel lehetett fizetni az üzemanyag utántöltéséért, amire az Air France-nál nem voltak felkészülve. "Ezért elővigyázatosságból a személyzet az utasokhoz fordult, hogy meg tudják: ki, mennyi készpénzzel tudna hozzájárulni a tankoláshoz" - mondta az Air France szóvivője.
Egyelőre nem tudni, hogyan, de az Air France végül is ki tudta fizetni az üzemanyagot, így nem volt szükség az utasok pénzére. A Párizsból induló gép ezek után csütörtök este érkezett meg eredeti célvárosába, Bejrútba."


Az ír fapadosokat működtető Ryanair két éve bosszantja az utasokat. Újabb és újabb ötletekkel áll elő, amivel egyre drágább az olcsó járat, vélik brit és amerikai utazási szakírók. Az utasok a Facebookon dühöngenek.”


Akik pedig meg is kapták a kártérítést:
Pert nyert a Ryanairrel szemben egy svéd házaspár, akiket 2006-ban hagyott a társaság Brüsszelben és akiknek saját költségből kellett hazajutniuk. A légitársaság 36 000 koronás kártérítést fizet a párnak.”


Repülős utazások és szolgáltatások



„Az amerikai légitársaság legújabb szolgáltatásával bárki megspórolhatja a feladott poggyászokért való ideges várakozást a reptéren. Aki kéri, annak érkezéstől számítva négy órán belül szállítják ki a megadott címre a csomagokat. Persze nem ingyen.”



Evenimentul Zilei: Last Minute alkalmazás román okostelefon- felhasználóknak
Az Orange-felhasználók ingyen tölthetnek le iOS-ra, illetve Androidra „last minute” alkalmazást  az infoturism.ro honlapról,  illetve Apple Store-ról és  Google Play-ről.

„A British Airways új menüt állított össze: bizonyos járatain csak olyan ételeket szolgálnak föl, amiknek jobb az ízük a levegőben. A menü a társaság első illetve buriness osztályán lesz elérhető.”

„Egy közelmúltban készült kutatás szerint a légi utasok harmada boldogan fizetne magasabb viteldíjat, ha cserébe olyan járaton utazhatna, amelyen nincsen gyerek.
A repülővel utazók egyik legnagyobb frusztrációja a gyerek a fedélzeten. A TripAdvisor kutatásában 2000 britet kérdezett meg, akiknek 37%-a szívesen fizetne azért, hogy olyan járaton utazzon, amelyre csak felnőtteket engednek fel. ”

“Saját autós gyermekülés vihetnek a szülők az Alitalia fedélzetére velük utazó gyermekük számára - tájékoztatta a Turizmus Online-t az Alitalia.”


Légitársaságok


“Az uralomra törést pedig hol máshol kezdhetné, mint Budapesten. Legalábbis ilyen mozgalmas címmel harangozta be csütörtöki sajtótájékoztatóját a Ryanair.”

“A téli menetrendben 25 úti célra repül a Ryanair Budapestről, közöttük új járat lesz a frankfurti - jelentette be Michael O'Leary, a társaság vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.”

„A Tarom román nemzeti légitársaság az elmúlt négy évben összesen 834 millió lej értékben halmozott fel veszteséget – ez a teljes üzleti forgalma majdnem negyedét teszi ki. A pénzügyminisztérium hivatalos adatai szerint a múlt évben a büdzséje úgy volt megtervezve, hogy a bejövetelek fedezzék a kiadásokat, de a nullszaldós célt nem tudták elérni. A légitársaság képviselői a Ziarul Financiar megkeresésére nem kívántak magyarázattal szolgálni.”



Csak úgy


"Újabb szimpatikus húzás Kate-től és Vilmostól: nemcsak ruhára nem költenek, de drága magánrepülőkre sem. Inkább sorba állnak a biztonsági kapunál.
Elképzeltük, ahogy a Dianától örökölt, családi ereklyének számító zafírköves jegygyűrű a fémgyűjtő tálcában landol, amikor Cambridge hercegnője átlép az edinburgh-i reptér biztonsági kapuján. A hercegi pár ugyanis a fapados Flybe légitársaság járatával utazott Edinburgh-be, Zara Phillips esküvőjére."


 „Hogyan üthetnéd el az időd leghatékonyabban két átszállás között a reptéren? Egy új online társkereső oldal összehozza egy romantikus vacsorára a tranzitban unatkozó szingliket.
„Meet at the airport!” – vagyis „Találkozz a reptéren!” – erre biztat egy igazán figyelemre méltó amerikai honlap. Barátság, románc vagy kapcsolatépítés: egy rövid regisztráció után bármelyiket megteheted a meetattheairport.com http://meetattheairport.com/  oldalon keresztül. Nincs más dolgod, csak beírod, mikor melyik repülőtéren kell hosszú órákat várakoznod, és várod szegény sorstársaidat, hogy egy találkozót egyeztethessetek akár Vietnamban.”

„Egy feltehetően eltérített utasszállító repülőgép landolt Amszterdamban, a fedélzeten 180 utassal, akiket valószínűleg túszul ejtettek. A repülő Malagából szállt föl. A holland védelmi erők körbefogták a repülőt - jelentette a Reuters.
A járatot működtető Vueling spanyol légitársaság azonban cáfolta a túszejtés gyanúját, szóvivőjük közölte a Reuters brit hírügynökséggel, hogy csupán "kommunikációs problémák voltak" a pilóta és az irányítótorony között. (bbc)”


Mi is volt még- kilógó alsónadrág, kivágott ruha miatt nem engedtek fel utasokat a repülőre. Volt  varrótűs szendvics a Delta Airlines repülőjáratain és egy kanadai légitársaság repülőgépén.  Voltak





Ami viszont nagyon kevés volt  ezen a nyáron - igazán olcsó repülőjegy.







Ui- a képeket H.Laci készítette. Köszönöm.

2012. augusztus 27., hétfő

Isztambul és Scorpions

Tegnap kaptam az ajánlatot:  október 18-20 között két éjszaka szállás (3*, reggelivel) Isztambulban és belépő a Scorpions koncertre 1127 RON, tehát kb 250 Euró.
Repülőjegyet (Bukarest- Isztambul- Bukarest) kb. 175 Euróért külön ajánlanak, tehát a  nagyon- nagyon kedvezményes ajánlat 250 +175=  425 Euró





A  Turkish Airlines  jegyei nagyon drágák  erre a periódusra, de október 18-án a Pegasus Airlines   50 Euróért elvisz Isztambulig. Visszafele pedig 75 euró október 20-án a  Tarom, vagy pedig ráhúzol még egy éjszakát (Isztambul megéri), és október 21-én repülsz Bukarestbe a  Pegasus  -al.

A biletix.com  -on a koncertre a normál belépőjegy 89 TL, tehát kb 40 Euró.
A booking.com -on  kb. 60 Euró 3*-os szállodában a két éjszaka szállás. Természetesen, lehet olcsóbb szállást is keresni.









Összegezve:  a két éjszakát 3*-os szállodában+ belépőjegyet+ repülőt   „maszek”  foglalással  ki lehet hozni 60+40+50+75=  225 Euróból. Legyen 250 Euró a foglalási díjak miatt.  Ugyanennyibe jön ki három éjszaka is, mert akkor visszafelé lehet az olcsóbb repülővel jönni. Fokozzuk-  aki olcsóbb szállással is kiegyezik, az tovább csökkentheti az árat.  

A fenti eset  nagyon jól bizonyítja azt , hogy magánszemélyként a számítógép előtt sokkal olcsóbban tudsz  utazást- szállást foglalni, mint ha ugyanezt utazási irodán keresztül fizetnéd.
Megbuktam, avagy Larnaca charterrel/ fapadossal bejegyzésemben egy  kivételt  mutattam be (egyet a sok közül), ami „erősíti  a  szabályt”.

Ui- A reklám a Wind of Change-el megy. Nekem a Scorpions- ról mindig a White Dove  fog eszembe jutni. A Gyöngyhajú lány miatt.



Népszerű bejegyzések