2012. május 11., péntek

Mikor ne foglaljunk fapadost

Tisztáztuk, hogy minél korábban foglalsz, annál olcsóbb a repülőjegy.  A fapados jegyek  általában nagyságrenddel olcsóbbak indulás előtt 3-4 hónappal, mint az indulás napján. Tehát, ha a foglalás időpontja közel esik az indulás időpontjához, lehet, hogy olcsóbb a hagyományos repülő.  Összehasonlításkor számítsd a poggyászdíjat, reptéri transzfer különbségeket is.

Ne válassz fapadost, ha nagyon pontosan kell megérkezned valahova.  Nagyon gyakoriak az időpontváltoztatások. Például, nagyon- nagyon olcsó jegyet foglaltam novemberben, következő év nyarára. Januárban kaptam az első mailt, hogy a járatunk nem reggel nyolckor, hanem délután indul. Májusban a következőt, hogy nem hétfőn, hanem szerdán (ez már fájt, mert már szállást/ mikrobuszt foglaltam).  A repülőtér szerencsére nem változott. A barátainknál ugyanis kiderült, hogy a kolozsvári járatot megszüntetik, és nem Kolozsvárról, hanem Bukarestből indul majd a repülőjük.

Néha a drágább olcsóbb. Ha nem vagy elég biztos abban, hogy el is tudsz utazni a választott időpontban, ne válassz fapadost. Hagyományos repülőtársaságokkal még van esélyed időpontot változtatni. Fapadossal  úgy a törlési, mint a járatmódosítási vagy névvátoztatási díj általában drágább, mint amennyibe az alapjegy került (erről már írtam, pontos árakkal).

Válassz egyszerű utakat, átszállás/ csatlakozás nélkül.  Hála az időpont- módosításoknak,  minden esélyed megvan arra, hogy lekésd a csatlakozást. Vagy pedig, hogy jó pár órát szobrozz a reptéren.

Télen csak akkor repülj fapadossal, ha bátor, szerencsés vagy gazdag vagy.  Ne gondolj nagyon rosszra- csak arra, hogy hála a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak, egyáltalán nem biztos, hogy a repülőd ott és akkor száll fel, ahogy te elképzelted.

Gondold végig (anyagilag és erkölcsileg) a következő forgatókönyveket:
·         Hazafele induláskor  a repülőtéren kiderül, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a  géped órákat fog késni. 
·         Hazafele induláskor  a repülőtéren kiderül, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a  géped egyáltalán nem száll fel. 

Mérlegeld, hogy
·         Mit jelent számodra, ha a tervezettnél egy- két nappal  később érsz haza
·         Milyen közlekedési eszközzel/ milyen pénzből jutsz haza, ha a járatodat törlik
·         Miből veszel ételt/ italt akár csak késés esetében. Elvileg nagy késés esetében kapsz valamennyit élelemre, de gondolj a repülőtéri büfé áraira, és arra, hogy folyadék BIZTOS nincs a csomagodban.


És végül a következő linken olvashatsz továbbiakat arról, hogy  valóban olcsó-e a fapados repülőjegy, illetve megnézhetsz  egy Budapest- London repülőjegy ár- összehasonlítást: http://www.repulojegyutazas.hu/olcso-fapados-repulojegy/   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések