2012. május 5., szombat

Mikor foglaljunk

A fapados  légitársaságok  politikája maximális járat-töltésekre irányul, tehát az  a cél, hogy minden tervezett járat  tele legyen. Ha kell, a lehető legalacsonyabb áron.
Szerintem ez valahogy kereslet- kínálat alapon működik. Tehát kihoznak n jegyet minimális áron. Amikor már csak n1 jegy marad, az ár felmegy valamennyit. Újabb (n2) határ elérésekor az ár megint nő. És így tovább. Tehát  foglalj olyan korán, amilyen korán csak tudsz/ mersz. Természetesen  a jegy visszamondásának  minimális kockázatával, erről már írtam.
Az árhatároknak hála, lehet hogy más árat kapunk, ha csak egy főre érdeklődünk, és lehet hogy magasabbat, ha két vagy három főre. Ugyanis gyakran előfordul, hogy az adott járaton a legalacsonyabb árra csak egy szabad hely foglalható.
Fapadosokon last minute olyan ritka, mint a fehér holló, sőt a legtöbb légitársaságnál indulás előtt 3-4-6 órával online foglalni se lehet.
Ha már az árak magasabbak (elkésted a korai foglalást),  akkor figyeld az akciókat (repülőtársaságok oldalán, hírlevelében, erről még írok). A leggyakoribbak ősz elején (közeledik a holtszezon ugyebár), december közepén, és nagy valószínűséggel Valentine- nap előtt. Egy akció valahogy így hangzik: „20% kedvezmény minden szeptember 1-5 között  vásárolt jegyre, ha az utazás szeptember 10-december 10 között zajlik le” . Ez még kezelhető, de ha pl. december 17-én este látsz egy ilyet:  „10% kedvezmény minden december  17-én   vásárolt jegyre”, akkor bizony nagyon gyorsnak kell lenned.
Akciós foglalásról jut eszembe- tudok olyan esetet, hogy aznap, amikor egy fapados légitársaság honlapján  megjelentek a nagyon olcsó jegyek (értsd 19 RON, 1200 Ft),   valaki  két  jegyet vásárolt ugyanarra az útvonalra  egy-egy  hét eltéréssel .   Az indoklás tökéletes volt- még nem tudja pontosan, mikor fog utazni, de a két időpontból egyik biztos meg fog felelni. Egy- két nap múlva egy jegy már 39 RON volt,   egy hét után 59 RON, indulás előtt 250 RON. Költött 38 RONT a  két jegyre, kevesebbet, mint ha egy hétig gondolkozott volna azon, hogy mikor is fog utazni. Ja- és poggyaszdíjat ilyenkor indulás előtti héten  kell fizetni. Az online poggyászdíj  mindig ugyannyiba kerül, járattól és foglalási időponttól független.

3 megjegyzés:

  1. Tegnap (15-én) du 6.54- kor kaptam a mailt: a Wizz Xclusive Club tagjainak 20% kedvezmény, ha május 15-én foglalnak. Na ilyenkor legyél gyors, ha tudsz

    VálaszTörlés
  2. A mai már jobb volt, de 11,54-kor kaptam, minden felhasználónak szólt: ha ma, május 16-án foglasz, 80% -ot fizetsz a jegy árából (tehát foglalási díjra, poggyászdíjra a kedvezmény nem vonatkozik)

    VálaszTörlés
  3. Megjelentek a 2012/2013 téli jegyek a Wizzair-nél. Értsd most kellene foglalni 2012 november- 2013 március periódusra. Már ha van pénzed. És kristálygömböd, hogy mikor tudsz majd utazni.

    VálaszTörlés

Népszerű bejegyzések